Kasvihuoneen muuraus

Kaupallinen yhteistyö: Raikkonen Oy. www.raikkonen.fi

Tätä työvaihetta piti suunnitella useampi kuukausi, koska minulla ei ollut mitään kokemusta vastaavista hommista. Betonimassan kanssa työskentely ja muurien valaminen oli entuudestaan tuttua, mutta nyt oli tarkoitus asetella tiiliä tarkasti vierekkäin ja päällekkäin muurauslaastin avulla. Meidän tulevassa kasvihuoneessa Juliana Premium 13m2 (muurilla) oli tarkat toleranssit mihin mittoihin perusmuuri tulee saada jämähtämään.

Pituutta muuratulla kehikolla tulee olla 2686mm yhden (- 1 cm) senttimetrin toleranssilla ja leveyttä 4405 yhden (- 1cm) senttimetrin toleranssilla. Jotta voidaan olla varmoja, ettei kehikosta tule suunnikkaan muotoinen, on ristimitan oltava tarkasti 5312mm. Työvaiheen aloittamista pelkäsin kovasti, eikä lukuisat katsomani youtube-videot ja lukemani muurausohjeet tuoneet lopulta kovinkaan paljon lisävarmuutta.

Yhtenä kauniina päivänä koin kuitenkin olevani riittävän valmis tarttumaan haasteeseen. Kävin hakemassa paikallisesta rautakaupasta raakapuuta, josta rakensin mittakehikon betonilla valetun anturan ympärille. Vatupassia ja mittanauhaa käyttämällä sain kehikon pystytolpat suurinpiirtein oikeille paikoilleen ja sitten senttimetri kerrallaan tolppia siirtämällä, linjalanjat suoraan linjaan. Tämä työvaihe ei ollut mitenkään erityisen nopea ja tarvitsi monenlaisia korjaustoimenpiteitä.

Kun mittakehikko oli vihdoin valmis, tuli tehdä tarkastusta toisensa perään, että linjalanka osoittaisi varmasti oikeaan suuntaan.

Oikeisiin mittoihin rakennettu ohjauskehikko paljasti betonivalussa kaikenlaista pientä ongelmaa, mutta kasvihuoneen teema oli muutoinkin ”Italialainen pizzeria”. Betonivalu oli aavistuksen pullottava vähän suunnalta jos toiselta ja myös toiselta sivultaan tarpeettoman leveä. Liian pienestä betonianturasta olisi minulle aiheutunut enemmän haittaa.

Ensimmäinen kierros tiilejä tuli saada tismalleen oikeaan korkeuteen. Betonianturan ja tiilen väliin tuli muistaa laskea mukaan 1,5cm paksuinen sauma ja tämä sauman paksuus oli otettava huomioon läpi työvaiheen. Muuri saisi olla 60cm korkea eli tiilikerrokset tuli mitoittaa näiden vaatimusten mukaisesti. Laskutoimituksieni mukaan 71mm korkeaa kartanotiiliä käyttämällä tulee latoa yhteensä 7 varvia. Perusmuurin alimman kerroksen halusin muurata ulkonäkösyistä umpeen myös oviaukon kohdalta. Tarvitaan siis yhteensä 8 kierrosta tiiliä.

Teemaan sopiva ”uusi-wanha” kartanotiili löytyi Tiilitehdas Raikkosen valikoimasta.

Kasvihuoneeseen tulee 140cm ovi ja ovea varten tein kestopuun pätkistä kehikon, joka pysäyttäisi liian pitkälle ulottuvat muurausaikeet ajoissa. Oviaukossa oli +2 mm toleranssi ja toki oli tärkeää saada asetettua stoppareina toimivat kestopuun pätkät osoittamaan suoraan kohti taivasta. Vinoon muurattu oviaukko aiheuttaisi ylitsepääsemättömiä ongelmia varsinaista kasvihuonetta päälle asentaessa.

Yhdistettyä linja + korkolankaa käyttämällä ja siihen luottamalla sain viimein muuraustyöt ihan hyvään vauhtiin.

Ylemmässä kuvassa oviaukon ylitys, eli linjalanka jatkuu kehikon toiselle puolelle, mutta oven kohdalla tulee kestopuu vastaan.

Kasvihuoneen lattia maatiilistä

Kun olin saanut kaksi alinta varvia muurattua, päätin siirtyä lattian rakentamiseen. Olin edeltävinä vuosina tehnyt omalle pihalle reilusti erilaisia kivetyksiä, joten tämä työvaihe oli stressitasoja palauttava. Kivituhkaa reilu kerros oikeaan korkeuteen ja kivi siihen päälle. Tasolaser ja ohjureina toimivat T-raudat auttavat kummasti tässä hommassa.

Kasvihuoneen lattiaan tarvittavat tiilit bongasin eräältä metsäpalstalta ja tästä operaatiosta saatan vielä kertoa myöhemmässä vaiheessa lisää. Kyseessä oli purettu navetta. Tiilejä oli riittävästi ja niistä sai rapsuteltua ylimääräiset sammaleet pois helposti. Toisen roska osoittautui toiselle aarteeksi 🙂

Puhdistetut maatiilit oli tarkoitus latoa kasvihuoneen lattiaksi kalanruotomuodostelmaan. Tämä työvaihe oli mielettömän kiva, koska suorituspaineita ei juuri ollut. Tiilien kanssa pystyi soveltamaan ja toistensa kanssa vähän erimalliset tiilit toivat vaan lisää ”Italialaisen pizzerian” mielikuvaa.

Muurin vahvistaminen harjateräksellä

Sain kaverilta hyvän vinkin vahvistaa muuria joka kolmannen varvin kohdalla 5mm harjateräksellä. Muurauslaastin ja tiilen väliin asetettu haponkestävä 5mm terästanko vahvistaa seinää ja pitää rakennelman paremmin muodossaan. Rakennuspiirrustuksissa ei edellytetty harjateräksiä, mutta päätin pelata varman päälle. Tehdään kerralla hyvä.

Nurkkauksien kohdalla sama harjateräs on taivutettu 90 asteen kulmaan ja pitkillä sivuilla harjaterästen liitoskohdat asetellaan limittäin. Tämä vahvistaa rakennelmaa.

Perusmuurin viimeinen varvi

Kasvihuoneen perusmuuri syntyi tiilikerros kerrallaan kohti lopullista korkeuttaan. Muuratessa käytin pientä vatupassia ja säännöllisesti tarkastin, että tiili asettuu vaakatasoon sekä pituus- että leveyssuunnassa. 1,5 cm paksu sauma antaa vähän anteeksi, mutta viimeisen tiilikerroksen kohdalla ei hyväksytä minkäänlaisia poikkeamia. Tämä oli pelottavaa. Pääsin nopeasti muuraustyön toisiksi viimeiseen vaiheeseen, mutta viimeisen varvin kohdalla taas uskallus loppui ja tarvittiin vähän pitempi suunnittelutauko. Tämä tauko taisi kestää peräti kuukauden kun ahdisti niin kovasti 🙂

Kun olin taas saanut DIY – rakentajan itseluottamuksen palautettua, ryhdyin tekemään viimeistä varvia. Harjateräs väliin ja tämän jälkeen muurauslaastin kanssa viimeinen tiilivarvi paikalleen. Raakalaudasta rakentamani ohjauskehikko piti linjalangat käyttökelpoisena viimeiseen saakka ja loppujen lopuksi viimeinen kerros ei ollut yhtään ensimmäistä vaikeampi. Pieni työtapaturma minulle sattui ja onnistuin epähuomiossa muuraamaan muutamia tiilejä puskusaumaan. Näin ei tulisi päästä tapahtumaan, mutta onneksi käytin harjaterästä joka kolmannessa varvissa tukirakenteena.

Kasvihuoneen ympäristö vaatii vähän maisemointia, mutta perusmuurista tuli ihan hauskan näköinen. Noudattelee ajatustani ”Italialaisesta pizzeriasta” ja kasvihuoneesta tulee varmasti oikein hieno.

Tässä kohtaa pariksi viikoksi lomalle ja sen jälkeen takaisin hommiin. Seuraavaksi kasataan Juliana Premium 12m3 kasvihuone tämän valmiin perusmuurin päälle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *