Valtavaaran huiputus – Valtavaara Winter Trail

Valtavaaran talvireitti on ehdottomasti näkemisen arvoinen ja sinne pääsee Saaruan pysäköintialueelta. Aluksi seuraillaan Valtavaara Winter Trail – opasteita ja tämän jälkeen tolppia, joissa on punaiset heijastimet.

Maastoon tallattu talvireitti on suosittu ja sen voi kulkea myös ilman lumikenkiä.

Talvireitti kulkee tykkylumipuiden keskellä, upeassa talvimaisemassa kohti Valtavaaran kotaa. Taukopaikalla puuliiteristä löytyy kuivia polttopuita ja kodassa voi tehdä tulet. Korona-aikana kannattaa paistaa makkarat ylimääräisiä kontakteja vältellen, oman seurueen kesken. Reitti on melko suosittu, joten ruuhkaisina hetkinä on järkevintä odottaa omaa vuoroa Valtavaaran kodan ulkopuolella. Odotteluajan voi hyödyntää vaikkapa maisemien ihasteluun ja valokuvaukseen.

Valtavaaran kodalta reitti jatkuu kohti Palovartijan majaa.

Valtavaara on upeimmillaan auringon laskiessa

Valtavaara on hieno paikka auringonpaisteella, mutta jos reissun suunnittelee iltapäivälle, pääsee samalla kertaa ihastelemaan tykkilumipuita ja upeita maisemia myös auringonlaskun väreissä. Valtavaaran kota on sopiva paikka odotella optimaalista ajankohtaa huipulle kiipeämiseksi. Valokuvauksen harrastajalle auringonlasku Valtavaaralla oli ihan erityinen kokemus.

Seuraavaksi valokuvia jotka puhukoon puolestaan:

Upeita maisemia valokuvatessa saattaa ajantaju kadota ja pimeä yllättää. Tällaiselle iltapäivän reissulle on tärkeä muistaa ottaa mukaan toimiva otsalamppu. Paluureitti Valtavaaran huipulta ei ole vaikeakulkuinen, mutta pimeässä on tärkeää nähdä eteensä.

Kotiin vai Saaruan talvireitille?

Reitiltä poistuminen oli pimeän vuoksi aavistuksen haasteellista. Opastekyltit osoittavat pysäköintialueelle, mutta sinne vievän reitin liittymästä kävelee tosi helposti ohi. Alueen toinen talvireitti on nimeltään Saarua Winter Trail ja tämäkin on merkitty tolpilla, joissa on punaiset heijastimet.

Erehtymisen vaara on olemassa. Oli lähellä, ettei kävelty Valtavaaran talvireitin (3h) jatkoksi Saaruan talvireittiä (+1h). Pilkkopimeässä se olisi ollut varsin ärsyttävää.

Kyltti ohjaa Saaruan talvireitin aloituspisteeseen.

Jos kuljet paluumatkalla tämän kyltin ohi kohti ”starting pointtia”, olet matkalla Saarua Winter Trailin alkupisteeseen. Se ei ole Valtavaaran reitin aloituspiste vaan kokonaan uusi reitti. Käänny ympäri ja etsi uusi opastus kohti pysäköintialuetta (P).

Iltapäivän reissulle taskulamppu tai otsalamppu mukaan niin kaikki sujuu helpommin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *