Heti valmis Drop – allas

Olen jo aikaisemmin kirjoitellut Drop – altaan tekniikasta, mutta nyt tyhjennyksen yhteydessä tarjoutui mahdollisuus ottaa altaan läpivienneistä ja laitetilasta kuvat.

Ulkoisesti allas näyttää tältä. Meillä on harmaan värinen Drop – allas ja siinä on varaus myös kaminalle. Kamiinan läpiviennit on tällä hetkellä tulpattu, koska allasta lämmitetään sähköllä. Sähköllä lämmittäessä vesi pidetään jatkuvasti altaassa ja se puhdistetaan kemiallisesti. Altaan nurkassa on laitetila, josta löytyy suodatinjärjestelmä ja 3kW lämpövastus. Suodatinjärjestelmä pyörittää vettä altaassa ja puhdistaa veden epäpuhtaudet (hiuksenpätkät, ihosolut, pienet roskat)  ”mekaanisesti”.

Altaassa on neljä läpivientiä, joista kaksi menee kamiinaan ja kaksi suodatinjärjestelmälle. Drop – allasta hankkiessa kannattaa pyytää mukaan 4 tulppaa, sillä ajoittain laitetilaa täytyy päästä huoltamaan ja letkuja irroittamaan ilman altaan tyhjentämistä. 2000 litraa vettä maksaa noin 7 euroa, joten kaikissa ihan pienimmissä ongelmatilanteissa ei ole ehkä välttämätöntä laskea allasta tyhjäksi. Veden vaihto ja altaan perusteellinen puhdistaminen on hyvä tehdä 3-4 kertaa vuodessa.

Alimmassa suodatinjärjestelmään menevässä läpiviennissä on kova imu ja lapsia kannattaa varoittaa varpaiden (tai muiden ruumiinosien) työntämisestä reikään tai sen läheisyyteen. Imu ei vie sentään kynsivalleja mennessään, mutta säikäyttää kyllä. Jos altaaseen tippuu uimalasit niin ne saattaa löytää suodatusjärjestelmään vievästä letkusta. Kelluvat lämpömittarit ja muut vedessä lilluvat ”irtokappaleet” on hyvä varmistaa kiinnittämällä ne narulla altaan ulkopuolelle. Suodatusjärjestelmän letkuun ajautuneet uimalasit ja lämpömittarit saa sieltä kyllä pois, mutta operaation onnistuminen edellyttää letkujen irrottamista.

Meidän altaan laitetila on vuorattu Finnfoam – eristelevyllä ja tiivistetty polyuretaanivaahdolla. Laitetilassa tulee olla myös eristetty kansi, jotta se pysyy lämpimänä silloin kun on pakkasta. Suodatinjärjestelmä toimii siten että alin läpivienti tuo likaisen veden pumpulle, joka työntää sen paineella säiliöön. Säiliössä on suodatinpalloja, jotka nappaavat itseensä veden epäpuhtaudet. Suodatinpallot on hyvä vaihtaa kerran vuodessa.

Säiliöstä vesi pumpataan lämpövastuksen kautta takaisin altaaseen. Meillä on Pahlén 3kW lämpövastus ja siitä löytyy termostaatti. Kokeilemalla löytyy oikea asetus. Huomasin että 39 asteella saa aikaiseksi 37 asteisen veden altaassa.

Altaan voi tyhjentää pumpun avulla viemärijärjestelmään Waste – putken kautta. Suodatinjärjestelmässä on oma ”backwash” – toiminto, jota käyttämällä pumppu alkaa toimimaan peruutusvaihteella. Altaan saa siis myös tyhjenemään sähköllä.

Onko tullut käytettyä?

On tullut käytettyä ja paljon. Ihan älyttömän mukavaa ja rentouttavaa istua paljussa viinilasin kanssa ja katsella tähtitaivasta. Paras yksittäinen investointi vaikka aiheuttaakin vuositasolla pieniä lisäkustannuksia veden ja sähkön muodossa. Alkossa joutuu myös käymään useammin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *