Joulukinkku grillissä

Hommasin vajaa vuosi sitten Big Green Egg – hiiligrillin ja kuluneen vuoden ajan olen huvikseni harjoitellut tekemään erilaisia ruokia grillissä.

Joulukinkku grillissä

Idean joulukinkun grillaamiseen sain Poppamiehen nettisivuilta ja koska kokemusta ei ole niin päätin tehdä ensimmäisen joulukinkun jo lokakuussa. Jos grillaamalla valmistettu joulukinkku olisi ihan ”sutta ja sekundaa” niin sitä ei mielellään kokeilisi ensimmäistä kertaa jouluna.

Kinkun sulattaminen ja esivalmistelut

Ostin prisman pakastealtaasta luuttoman ja harmaasuolatun juhlakinkun (6kg). Annoin pakastekinkun sulaa jääkaapissa 3 vuorokautta ja ennen grillauspäivää nostin kinkun huoneenlämpöön noin 5 tunniksi.

Paras sisälämpötila kinkun uuniin laittamiselle olisi noin 15 astetta, mutta tämä kinkku laitettiin uuniin jo 12 asteessa. Oletin että asteen tai parin ero ei tekisi suurta vaikutusta lopputulokseen.

Käytin lämpötilan seuraamiseen GrillEye – lihalämpömittaria, jonka sain aikoinaan Big Green Egg:n mukana veloituksetta. GrillEye on siinä mielessä hauska lisälaite, että mittaria voi tarkkailla etänä kännykkäsovelluksesta. GrillEye – aplikaatiossa on valmiit esiasetukset ja hälytysrajat useammille lihatuotteille ja puhelin hälyttää kun tavoitelämpötila on saavutettu.

Big Green Egg laitettiin kuumenemaan ja käytössä oli tälläkertaa Marienburg – hiilet. Minulla on ollut tähän mennessä käytössä Black Ranch Marabu -puuhiiliä (15kg), PitMaster Quebracho -puuhiiliä (15kg) sekä Big Green Egg:n omia  Premium- hiiliä (9kg). Hiilistä enemmän myöhemmässä vaiheessa.

Savustuspalat

Tarkoituksena oli savustaa kinkku kypsäksi ja tähän hommaan valitsin Weberin savutuspaloja. Savustuspalojen annetaan ensin olla noin 10 minuuttia vedessä ja sen jälkeen asetellaan punaisina hehkuvien hiilien päälle. Tarjolla on savustuslastuja sekä savustuspaloja. Savustuspalat sopivat mielestäni paremmin pitkiin savustuksiin ja lastut lyhyempiin.

Hiilien päälle aseteltiin tässä minun kokeilussa 4 palaa Omenapuuta ja 1 pala Hickory – puuta. Kun savustuspalat alkoivat muodostamaan savua aseteltiin kinkku grilliin ja lämpötila säädettiin ilmaluukuilla 100 asteeseen. Big Green Eggillä savustamisessa tarvitsee muutaman lisälaitteet. Näitä ovat convEGGtor – välialusta ja teräksinen ritilä. Ritilä kuuluu vakiovarusteisiin mutta tuon convEGGtorin joutuu hommaamaan erikseen.

Teräksisen ritilän alle on hyvä laittaa jonkunlainen kuumuutta kestävä astia, jotta kinkusta tippuva rasva ei sytytä tulipaloja tai sotke grilliä.

Kun alkuvalmistelut on tehty ja grilli säädetty ilmaluukkujen avulla oikeaan lämpötilaan niin sitten vaan odotellaan ja seurataan lihan lämpötilan kohoamista.

Kinkun sisälämpötilan saavuttaessa 60 astetta, otetaan kinkku pois grillistä ja kiedotaan ilmatiiviisti alumiinifolioon. Tähän jälkeen kinkkua kypsennetään folioituna kunnes sisälämpötila on vähintään 75 astetta. Kinkun voi kypsentää huoletta myös 80 – 85 asteeseen jos tykkää ylikypsästä versiosta.

Kun kinkku on lämpömittarilla mitattuna oikeassa kypsyysasteessa, nostetaan folioitu kinkku pois grillistä ja annetaan sen hiukan levätä. Tämän jälkeen irroitetaan verkko ja leikataan nahka + ylimääräinen rasva pois.

Kinkun kuorruttaminen

Kuorrutus tehdään Poppamiehen Slow Food RUB:in ja korppujauhojen sekoituksella. Sopiva sekoitussuhde on 1 osaa rubia ja 2 osaa korppujauhoja. Sinapista ja Poppamiehen Smoky Apple BBQ – kastikkeesta tehdään sekoitus 1:1 suhteella.

Kinkun paahtaminen grillissä tai uunissa

Kun kuorrutus on valmis, laitetaan kinkku 5 – 10 minuutiksi kuumaan grilliin tai sähköuuniin. Asteita tulisi olla 200 – 220 C. Tämän jälkeen kinkku on valmis.

Sellainen postaus. Jos kinkun grillaaminen alkoi kiinnostamaan niin instagramin puolelta löytyy sama operaatio videona. Käy vilkaisemassa se täältä! 

Kinkun grillaamiseen kannattaa varata aikaa 12 – 15 tuntia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *